Własnoręczne jajka niespodzianki- pomysły na pyszne święta

Dzieci kochają gotować! Jeśli tylko dopuścicie je do kuchennego stołu będą mieszać, przesypywać, kroić, siekać, nalewać, wałkować. Pomyślcie teraz, że do tego wszystkiego dokładamy czekoladę… chyba żadnego malca zapraszać specjalnie nie będzie trzeba, mało tego, podejrzewam, że do całej zabawy chętnie włączy się cała rodzina. Gwarantuję, że zabawy będzie co nie miara, a gdy już skończycie będziecie mogli wspólnie pochłonąć te pyszności.

Za chwilę w naszych domach zacznie się mała, świąteczna gonitwa, pewnie nie tak wielka jak podczas Świąt Bożego Narodzenia, ale jednak obowiązki zaczną się dwoić i troić. W kuchni spędzimy sporą część czasu, pochłoną nas zakupy, domowe dekoracje, ale tym razem świąteczne smakołyki przygotujemy sami.

Dlaczego sami? Ponieważ nie tylko będzie nam wtedy smakowało o wiele bardziej, ale przede wszystkim będzie to super zabawa, świetnie spędzony czas oraz nauka i wspomnienia, do których będziemy wracać z ogromnym uśmiechem na twarzy. Pyszności przygotowane wspólnie, zakorzenią się w pamięci naszych dzieci, doświadczenia dotykowe i zapachowe, w połączeniu z pozytywnymi emocjami związanymi ze spędzonym czasem z rodziną w kuchni, zwiększą szansę na niezwykłe wspomnienia smaków z dzieciństwa.

 

 

Jak zrobić własnoręczne, wielkanocne jajka z niespodzianką?

 

Grube, chrupiące czekoladowe skorupki, przypominające Wielkanocnego zająca, kurkę, pisklątko, skrywające w sobie pyszne nadzienie. Z pełnowartościowej czekolady wg własnego wyboru, czyli dokładnie takiej, jaką lubimy oraz z własnoręcznie wybraną zawartością. A wszystko to dzięki nowej serii przyrządów do gotowania dla dzieci Smoby Chef EASTER SET. Są całkowicie bezpieczne i DZIECINNIE proste w obsłudze. W końcu nasze pociechy będą mogły (z naszą niewielką pomocą) przygotować np. smakołyki na świąteczny stół, ale nie tylko. Kto przecież nie kocha jajek niespodzianek przez cały rok?! Poza tym, takie jajka niespodzianki mogą okazać się również fajnym pomysłem na przygotowanie miłego prezentu dla przyjaciół, wystarczy, że zamiast pysznego nadzienie, do pustego jajka włożymy , np. małą zabaweczkę, inny smakołyk, czy karteczkę z jakąś miłą informacją, albo mapką gdzie znajduje się prawdziwy, ukryty prezent. Pomysłów może być mnóstwo!

W zestawie Smoby Chef znajdziecie wszystko, by przygotować takie jajeczka, wystarczy dokupić ulubioną czekoladę oraz dodatki w postaci orzechów, kokosowych wiórek, migdałów, malin czy dżemu. Co możemy wyczarować? Klasyczne czekoladowe jajka ozdobione kokardką czy długimi uszami, kurkę, króliczka. Niech wyobraźnia Was nie ogranicza. Jeśli chodzi o dekorowanie niech nie zniechęci Was brak zdolności manualnych i plastycznych. Za pomocą kilku trików szybko nauczycie się tej sztuki. A nawet jeśli coś nie wyjdzie nie tak, w dekorowaniu liczy się fantazja i dobra zabawa! Tak, samo jeśli chodzi o formy, chociaż przyznam, że akurat bardzo łatwa część w tworzeniu Wielkanocnych przysmaków, jeśli pójdzie coś nie tak nic się nie zmarnuje, możecie przecież ponownie wrzucić ją do miseczki, roztopić i spróbować ponownie.

Co jeszcze? Jeśli nie ogranicza Was czas i nie boicie się zaryzykować, możecie przygotować czekoladę samodzielnie od podstaw. Robiąc czekoladę domowej roboty prawdopodobnie nie uzyskamy tak zgrabnej tabliczki jak ta ze sklepu, ale przecież nam nie zależy na wyglądzie bo i tak ją stopimy. Nasz wyrób będzie pozbawiony niepotrzebnych sztucznych dodatków.

Jak zrobić czekoladę?

  1. W rondelku zagotuj szklankę mleka. Dodaj 100 g masła (1/2 typowej kostki) i mieszaj, aż się rozpuści.
  2. Wsyp 2/3 szklanki cukru i co najmniej 3 łyżki kakao. Jeśli smakuje ci niesłodka czekolada, zmniejsz porcję cukru. Mieszaj, aż powstanie jednorodny, ciemnobrązowy płyn.
  3. Przelej do miski, dodaj 200 g mleka w proszku. Miksuj dotąd, aż zlikwidujesz wszystkie grudki.

Jeśli jednak wolicie kupić czekoladę, wybierzcie tą z wysoką zawartością kakao.

 

Smoby Chef Zestaw Wielkanocny

 

 

A oto nasze Przepisy na słodkości

100 g mlecznej czekolady

100 g białej czekolady

orzechy laskowe

wiórki kokosowe

granola

śmietanka

 

Przygotowanie

Do naczynia Smoby nalewamy wodę o temperaturze 50 stopni i roztapiamy mleczną czekoladę, tak samo robimy z czekoladą białą. Następnie wypełniamy nią foremki, jeden rządek niech będzie ciemny, drugi biały. Wkładamy do zamrażarki na 20min. W tym czasie możemy przygotować już rzeczy do dekoracji. Nie martwcie się to naprawdę łatwe zadanie. Tu znaczenie ma wyobraźnie, niech będzie kolorowo. Jeśli wyjdzie krzywo, nie tak jak powinno, nie przejmujcie się, to Wy jesteście artystami i to są Wasze małe arcydzieła.

Za pomocą energicznego ruchu wyciągamy jajka oraz inne kształty. w zależności od upodobań wypełniamy jaka przygotowaną masą, zamykamy i odstawiamy na 5 minut ponownie do lodówki.

Jakie masy możecie przygotować?

  • masa kokosowa: kokosowe wiórki mieszamy z mleczkiem skondensowanym lub śmietanką, na górę możemy dodać migdał
  • masa ciasteczkowa: klasyczną babkę ugniatamy widelcem i mieszamy z odrobiną śmietanki
  • masa kakaowa: kakao łączymy ze śmietanką, możemy dodać prażony ryż, musli, orzechy

 

 

 

 

Jeśli chodzi o dekorację to tu pozostaje największe pole do popisu, nasze jajka są dosyć minimalistyczne jeśli chodzi o kolory, bo robiłyśmy je po raz pierwszy, obiecałyśmy sobie, że kolejne będą w kolorach tęczy.

 

Komentarze

Masz jeszcze chwilkę?
Polecam Ci jeszcze artykuły w podobnym klimacie:
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors