15:32 | 25 kwietnia 2019
Lifestyle
Valbon ser wino kanapki

 

Uciekliśmy na kilka dni, za miasto, by złapać kilka głębokich oddechów, odpocząć, zresetować umysł i ciało. Ludzie tego potrzebują, żyjąc w ciągłym pośpiechu, tu korki, tu w pracy ciągle szef czegoś od nas bezustannie chce, bo uciekł nam autobus, bo powietrze kiepskie, bo za oknem sznur samochodów i co chwilę klakson, który stawia nas na nogi w wprowadza dziwną nerwowość, takich bodźców na co dzień dostajemy od świata nieskończenie wiele.

Nie uciekniemy od tego na zawsze, ale czasami musimy zrobić taki przystanek, uciec gdzieś na kilka dni, rozejrzeć się na wszystkie cztery strony świata, a później zamknąć oczu, posłuchać szumu drzew, śpiewu ptaków i powiedzieć sobie tak, tu jest pięknie i zalogować się do życia, tego prawdziwego, gdzie wspólnie robimy coś z z drugim człowiekiem, rozmawiamy, śmiejemy się na głos.

Nie trzeba uciekać daleko, czasami wystarczy oddalić się kilkanaście kilometrów za miasto, znaleźć mały, drewniany domek i zaszyć się w nim z najbliższymi.

Przepis na wykwintny nieśpieszny poranek

Uwielbiam kuchnię śródziemnomorską i cały slow life z nią związany. Uważana za jedną z najzdrowszych na świecie – stąd jej obecność w naszym codziennym menu. Ale oprócz tego, że jest zdrowa i pełna witamin, jest także niesłychanie smaczna, a i dodałabym jeszcze wykwintna w swej prostocie.

 

 

Uwielbiam sery pleśniowe, ich różnorodne smaki i zapach potrafią urozmaicić wiele różnych dań, stać się głównym składnikiem lub przekąską samą w sobie.

Moje dzień dobry rozpoczynam od Camembert’a, który jest bardzo delikatny w smaku. Okrągły, pokryty białą pleśnią, a w środku przyjemnie kremowy. Jest na tyle delikatny, że powinien smakować także tym, którzy nieco ostrożniej podchodzą do pleśniowych serów.

Sposobów na przygotowanie camemberta jest przynajmniej kilka. Pasują do niego zarówno zioła, jak i słone oraz słone akcenty. Może być dodatkiem do makaronowej zapiekanki lub pizzy, a ja osobiście uwielbiam go w takiej bardzo klasycznej formie, tak, aby dokładnie czuć jego smak i to właśnie go wybieram najczęściej do przygotowania śniadania.

Przepis na śniadanie z Valbon Camembert

 

  • Świeża bagietka
  • 1 ser Valbon Camembert
  • Orzechy włoskie
  • Pomidorki koktajlowe
  • Listki pietruszki

 

 

Tak podane śniadanie sprawi, że Wasz poranek rozpocznie się cudownie, delektujcie się niespiesznie każdym kawałkiem i zbierajcie energię na cały dzień.

 

 

Jakie są inne sposoby na wykwintne dania z Valbon? Jest ich całe mnóstwo, ale drugim moim ulubionym sposobem podania jest deska serów. Przygotowuję ją często jako kolację połączoną z dobrym winem czy też przekąskę w czasie oglądania filmów. Jest to też świetne rozwiązanie na domowe przyjęcia. Dlaczego? Przygotowanie takiej deski nie jest czasochłonne, nie wymaga od nas spędzenia kilku godzin nad przygotowaniami, jest wyjątkowo proste, a zawsze wygląda wykwintnie. Ogromnie cieszy mnie fakt, że nasze przyzwyczajenia co do przyjmowania gości się zmieniają, że można to robić w inny sposób niż pamiętamy z dzieciństwa, gdzie mama zamiast spędzić czas z przyjaciółmi którzy przyszli wciąż  pilnowała, aby nie przypalić któregoś dania.

 

Sery, wino i dodatki – wieczór we francuskim stylu

 

 

Czyli idealne zakończenie dnia. Sery i wino mają podobnie długą historię i jest to połączenie wręcz naturalne, związek perfekcyjny. Ja miłość do takich kompozycji przywiozłam właśnie z podróży, pragnąc jak najdłużej zatrzymać wspomnienia lub do nich wrócić zaszywam się na kilka chwil w kuchni, aby wyczarować właśnie takie wykwintne przekąski.

Jak przygotować deskę serów?

 

  •  2 opakowania sera Valbon Brie oryginalny (możecie oczywiście wykorzystać również Valbon Cambert jeśli np. przygotowujecie deskę również dla gości, tak, aby jeszcze bardziej ją urozmaicić)
  • 2 kiście winogron: czerwonych i zielonych
  • Garść łuskanych orzechów włoskich (to moje odkrycie, jak to smakuje!)
  • Konfitury (ser zatopiony w konfiturze, coś pysznego, przygoda dla podniebienia)
  • Oliwki czarne i zielone (klasyka, komponują się idealnie, zarówno pod kątem wizualnym jak i smakowym)
  • Pomidorki koktajlowe
  • Pieczywo / bagietka (możecie wykorzystać różne rodzaje pieczywa, ale bagietka to klasyk klasyków)
  • Paluszki francuskie (te z dodatkiem soli i czekolady, świetnie się komponują i uzupełniają smak)

 

 

Jakie wino do serów? 

Przyznam szczerze, ze nie jestem znawcą win, ale ich smakoszem na pewno, dlatego dla mnie najlepszym rozwiązaniem przy wyborze wina jest zdanie się wyczucie. Gdy mam ochotę na wino białe wybieram właśnie takie, gdy na czerwone, serwuje czerwone. Zazwyczaj do kolacji stawiam na delikatniejszy smak, natomiast gdy przygotowuję deskę serów jako przekąskę na nocną ucztę stawiam na wytrawne, czerwone.

 

ser valbon brie i wino

4 komentarze

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *