Przepis na zdrowszą kawę

Co, oprócz wody pijesz codziennie? Jeśli jak wielu innym ludziom na pierwszą myśl przychodzi Ci do głowy kawa to możemy podać sobie rękę. Kawa, to napój którego organizm domaga się zaraz po przebudzeniu, następnie w trakcie pracy oraz o wielu innych porach dnia. 

Wielu guru żywieniowych zaleca porzucenie kawy na rzecz innych napojów, np, ciepłej wody z cytryną, wody mineralnej gazowanej, ale ja nie wyobrażam sobie dnia bez małej czarnej i pewnie wiele z Was się ze mną zgodzi.

Generalnie kawa sama w sobie nie jest zła, a nawet może pomóc w niektórych chorobach. Największy problem pojawia się jednak wraz z dodatkiem do kawy cukru, nabiału i wielu innych sztucznych dodatków, które czynią kawę niezbyt zdrowym napojem. Jednak możemy temu zaradzić.

Po pierwsze wybierzmy kawę w ziarnach, mieloną, a nie tą rozpuszczalną. Dlaczego ?

1) Kawa rozpuszczalna jest mechanicznie przetwarzana. Trudno dociec, z jakiej jakości surowca została ona uzyskana. Często wytwarzana jest z najgorszego rodzaju ziaren.

2) W procesie przetwarzania kawa traci swoje najcenniejsze właściwości. Nie zawiera prawie żadnych antyoksydantów.

3) Wskutek technologicznej obróbki nie jest tak aromatyczna jak kawa naturalna. Producenci, dodając różnego rodzaju polepszacze, manipulują smakiem.
Substancje dodawane do kawy rozpuszczalnej podnoszą jej wartość energetyczną nawet o 50 kcal.

Najważniejsze dodatki

Dodawanie sztucznych śmietanek i słodzików uczyni Twoją kawę toksyczną. Dodatki te zastąp naturalnymi środkami. Przeważnie  zamiast zwykłego mleko ryżowe, może być również sojowe, kokosowe, ale z tym pierwszym smakuje najlepiej Jeśli w Twoim biurze albo w lokalnej kawiarni w ofercie nie ma takiego mleka kup go sama i postaw w pracy. Coraz częściej jednak w dobrych kawiarniach mleko ryżowe jest dostępne.

IMG_7700

Cukier kokosowy jest bogaty w wiele składników odżywczych. Znajdujemy w nim magnez, potas, cynk oraz żelazo. Obfituje w szeroką gamę witamin: C, B1, B2, B3 oraz B6. Sok z pąków kwiatowych palmy kokosowej, z którego pozyskiwany jest cukier, obfituje w przeciwutleniacze, aminokwasy, kwas octowy, a także enzymy, które korzystnie wpływają na profil glukozy we krwi. Cukier kokosowy nie jest rafinowany, nie zawiera sztucznych barwników i posiada wysoką zawartość składników mineralnych. Cukier kokosowy, jak na substancję słodzącą, posiada niski indeks glikemiczny (IG = 35). Dzięki temu może być stosowany przez diabetyków, stabilizując poziom glukozy we krwi. Naturalnie występujące enzymy, spowalniają wchłanianie cukru do krwi. Nie powoduje nagłego skoku glukozy w organizmie, co ma bardzo duże znaczenie w przebiegu cukrzycy typu 1 i 2.

Przy okazji ma naprawdę pyszny smak, idealnie komponuje się z kawą, możecie stosować go również w innych potrawach, deserach.

NA ZDROWIE!

IMG_7709

IMG_7708

IMG_7706

IMG_7714

 

 


 
.

Komentarze

  1. Kochana, ja kawosz bardzo Ci dziękuje za ten wpis, pędze do sklepu, tylko powiedz gdzie ten cukier i ten ryż dostanę i w jakich cenach?

Masz jeszcze chwilkę?
Polecam Ci jeszcze artykuły w podobnym klimacie: