Coś pysznego i szybkiego, czyli przepis na świetne danie w kilka minut, które przygotujecie dla całej rodziny, albo zabierzecie na obiad do pracy! Proste, zdrowe, aromatyczne i nie wymagające specjalnych kulinarnych umiejętności.
Stir fry jest techniką szybkiego przygotowywania dań. Cała zabawa i sedno polega na tym aby smażyć krótko na maksymalnie rozgrzanym oleju. Do woka wrzuca się kolejno poszczególne składniki potrawy, dlatego trzeba pamiętać żeby wszystkie były wcześniej przygotowane, oczyszczone i odpowiednio pokrojone. Dzięki takiej metodzie warzywa nie stracą cennych witamin. Z myślą o takich daniach powstały sosy w saszetkach Blue Dragon.
Makaron stir-fry z kurczakiem, warzywami w chińskim sosie BBQ Blue Dragon
Tak, jak napisałam Wam wyżej jest to danie stir-fry, przyrządzicie je więc naprawdę szybko, ale wcześniej trzeba przygotować sobie wszystkie składniki.
Składniki : Chiński makaron, pierś z kurczaka, marchewka, brokuły, czosnek, cebula, olej, orzeszki nerkowca, chiński sos BBQ Blue Dragon
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
-Kurczaka pokroić na ok. 1,5 cm kawałki, doprawić solą, pieprzem
-Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu
-W czasie gdy gotuje się makaron, kroimy przygotowane warzywa. Cebulę, czosnek w kosteczkę, marchewkę w cienkie paseczki, a brokuły siekamy na mniejsze kawałki
-W woku rozgrzewamy olej. Dodać cebulę oraz czosnek i podsmażamy przez ok. 2 minuty. Dodać kurczaka i smażymy przez kolejne 2 min.
-Dodajemy do woka wszystkie warzywa i podsmażamy przez kolejne 4 min.
-Do całości dodajemy chiński sos Blue Dragon Chinese BBQ
-Na koniec dodajemy ugotowany makaron i całość dusimy 4min
Danie gotowe! Smacznego !
Mam smaka 😉
Wygląda bardzo smacznie 🙂 Uwielbiam w kuchniach azjatyckich to, że warzywa zostają chrupiące i wszystko można posypać orzechami 😉
Ten sos z tytki to samo zdrowie!
To jest pysze ! Wszystkim domów ikon smakowało !